ابراهام مازلو روانشناس معروف مدل خود را درباره انگیزش انسانی، بر مبنای تجربه کلنیکی در کتاب خود به نام انگیزه و شخصیت در سال 1943 ارائه داد. این نظریه از معروفترین نظریه‌های انگیزش است. تصویری که مازلو از این نیازها ارائه می دهد شبیه هرم است و از این نظر به عنوان هرم مازلو شهرت یافته است.

مازلو احتیاجات بشری را به پنج طبقه تقسیم نموده و آن را سلسله مراتب نیازها می‌نامد که عبارتند از:

نیازهای فیزیولوژیکی مازلو:

این نیازها شامل ابتدایی‌ترین و اساسی‌ترین نیازهایی هستند که برای ادامه بقا ضرورت دارند، مثل آب، هوا، غذا و خواب. مزلو عقیده داشت که اینها اساسی‌ترین و غریزی‌ترین نیازها در سلسله مراتب نیازها هستند زیرا تا اینها برآورده نشوند بقیه نیازها در اولویت قرار نمی‌گیرند.

نیازهای امنیتی تئوری هرم مازلو:

نیازهای امنیتی نیز برای بقا اهمیت دارند اما به اهمیت نیازهای فیزیولوژیکی نیستند. نمونه‌هایی از نیازهای امنیتی عبارت است از تمایل به داشتن شغل ثابت، بیمه پزشکی، همسایگان بی خطر و سرپناهی در مقابل محیط.

نیازهای اجتماعی سلسله مراتب نیازها:

این نیازها شامل وابستگی، تعلق خاطر، عشق و عاطفه است. به عقیده مزلو این نیازها کمتر از نیازهای فیزیولوژیکی و نیازهای امنیتی، اساسی هستند. روابط دوستانه، وابستگی عاطفی و روابط خانوادگی به ارضاء این نیازها کمک می‌کند. عضویت در گروه‌های اجتماعی، محلی و مذهبی نیز چنین اثری دارد.

نیازهای احترامی در هرم مزلو:

پس از ارضاء نیازهای فیزیولوژیکی، امنیتی و اجتماعی، نیاز به مورد احترام واقع شدن، اهمیت فزاینده‌ای می‌یابد. این نیازها شامل نیاز به چیزهایی است که در احترام به خود، ارزش‌های شخصی، شناخت اجتماعی و پیشرفت، انعکاس می‌یابد.

 نیازهای خودشکوفایی از دیدگاه مازلو:

این بالاترین سطح نیازها در سلسله مراتب مزلو است. انسان‌های خودشکوفا، افرادی هستند خودآگاه، علاقه مند به رشد شخصی، کم توجه به عقاید دیگران و علاقه مند به ارضاء توانائیهای بالقوه خود. جا دارد که در اینجا به بیان اجمالی ویژگی‌های انسان خوود شکوفا پرداخته شود:

ویژگی‌های انسان خودشکوفا از نظر آبرهام مازلو:

۱. حس تشخیص واقعیت، آگاهی از شرایط موجود و واقعی، واقع گرا، قضاوت بی طرفانه و عینی و نه بر اساسطرز تفکر شخصی و متعصبانه

۲. طرز نگرش بر مشکلات به عنوان چالشها و شرایطی که نیاز به راه حل دارند و نه به عنوان حربه‌ای برای شکوه گری و توجیهات فردی

۳. نیاز به حریم و تنهایی و توانایی تحمل تنهایی

۴. متکی به قضاوتها و تجارب خویش، مستقل، عدم اتکاء به فرهنگ و محیط پیرامون خود برای شکل گیری عقاید و دیدگاه‌ها

5. عدم تأثیر پذیری از فشارهای اجتماعی

6. دموکراتیک، منصف و قائل نشدن به تبعیض، پذیرش و لذت بردن از تمامی فرهنگها، نژادها و تفاوتهای فردی انسانها

۷. از لحاظ اجتماعی دلسوز و مهربان، دارای خصوصیات انسانی و بشر دوستانه.

۸. پذیرش افراد همانگونه که هستند و عدم تلاش برای تغییر دادن آنها.

۹. در کنار دیگران راحت بودن، با وجود هر نوع گرایش نا متعارف دیگران.

۱۰. خود انگیخته و با اصالت بودن، با خویشتن صادق است، همان گونه که دوست دارد رفتار می‌کند و نه آنگونه که دیگران از وی می‌خواهند.

11. شوخ طبع بودن

۱۲. تعداد محدودی دوست صمیمی دارند

۱۳. علاقه مند به همه چیز حتی امور عادی

۱۴. خلاق ، مبتکر و اصیل

.